Altınapa Barajı

Altınapa barajı her zaman güzel manzara fotoğraflarının adresi.

Altın Apa Hanı

Tarih sular altından bakıyor Han kimi zaman suyun içinde kimi zaman suyun dışında ilginç manzaralar sergiler .

Kızlar Kayası

Çeşitli suretlerde devasa kayalar.İnsan ve bir at sureti açıkca belli oluyor.

Hurda Otomobil Koleksiyonu

Meram Dere yol kenarında eski otomobiller.

Komşu Köy Sille

Sille'ye dair en güzel fotoğraflar ve en iyi anlatım burada

Şivli Şivlilik Günü

Şivlilik Günü Meramdere

Şivlilik Konya geleneğidir. Meram derede sadece ''Şivli' denir. Konya geleneği olmasına rağmen sadece Konya merkezde bilinir, ilçe ve köylerde bilinmez. Diğer illerde ise hiç tanınmaz bu gün üç ayların başlangıcında yapılır. Herkes ne arzu ettiyse onu dağıtır, çocuklar evleri tek tek dolaşır,  ev sahibi çocuklara ikramda bulunur şivlide pek çok farklı şey dağıtılır ama ekseri çocukların sevdiği şeker ,gofret, bisküvi, pasta  vs. dağıtılır. Konya'nın tüm mahallelerinde sabahtan akşama kadar sürerken bu durum Meram derede farklıdır Meramdere'de sabah şafakla birlikte başlar en fazla 2 - 3 saat devam eder, her evin dağıtanı erkenden kapının önüne çıkar çocukları bekler, çocuklar çok hızlı bir şekilde evleri gezerler bu hız süre azlığından ama yinede Konya'nın diğer mahallelerindeki çocuklardan daha şanslıdır Meram dere çocukları bu kısa sürede akşama kadar gezen Konya çocuklarından daha fazla şivlilik toplarlar çünkü Meram dere halkı şivlisinin en önemli farkı herkesin çok fazla cömert davranması ve bol bol dağıtmasıdır Şivli çocukları sevindiren güzel bir gelenektir.

Dere'de En Sevilen Arabalar

Meramdere'de pek çok marka ve modelde Araç mevcut. Fakat Dereliler bazı araçlara tutkunlar, özellikle yaylacı ve inşaatcıların terih ettiği bu araçlar vazgeçilmezleridir.
Bu araçlar şöyledir.
  1. Fıat 50 nc kanyon
  2. Dodge kamyonet
  3. İnter kamyonet
  4. Skoda kamyonet
  5. Pejo j9 minibüs
  6. Reno otomobil, (binek ve stejin)
  7. Murat 124
50 nc Kamyon ekseri yaylacılar tarafından tercih edilir.
Dodge Kamyonet yine yaylacı ve inşaatcıların tercihidir.
İnter Kamyonet ağırlıklı yaylacıların kullandığı bir araçtır.
Pejo j9 Minibüs inşaatcıların tercihidir.
Skoda Kamyonet bu alanlarda kullanılmayan ama halkın vazgeçemediği bir araçtır.
Reno Otomobiller hem yayla hem inşaatcıların kullandığı, hemde halkın tercih ettiği ulaşım araçlarındandır.
Murat 124 ise derede çok sevilir, özellikle gençlerin favorisidir.

Meramdere Evleri

Meram dere evleri farklı bir çizgi taşır. Geleneksel tarzda yapılan evlerin inşasında Taş, Kerpiç ve Ağaç kullanılır. Önceleri düz damlı yapılan evlerin çelenleri kamıştan yapılır, dam üzeri çoraklanır, oluklar taştan oyularak yapılırdı. Bugün bu tarz evler az kaldı. Yeni inşa edilen evler betonarme binalar olup şehir tarzı evlere benzemektedir, modern tarza yönelen dere halkı evlerinin görünümüne özen verir mümkün olan her imkanı kullanır.Yanı sıra eski evlerde terk edilmez, eski evlerin inşası zor malzeme hazırlığı zahmetlidir ve sürekli bakım, tadilat gerektirir. Bundan dolayı geleneksel tarz evler artık yapılmamaktadır.

Spor ve Park Alanı



Meramdere Spor Tesisi, aynı zamanda Park alanı
Meram dere Yeşildere caddesi üzerinde yer alan park gençlerin ve çocukların iyi vakit geçirdiği spor yaparak eğlendiği bir yer. Parkta bir futbol sahası birde basketbol sahası mevcut. Yanısıra çiçek ve güllerle bezeli yeşil alanları ayrıca güzel dizayn edilmiş kamelyalarıyla  güzel bir park. Hemen yanından akan Meram çayıda buraya ayrı bir hava katıyor, özellikle hafta sonu şehirden gelen piknikcilerle dolup taşan Meram dere parkına yerli halkında ilgisi büyük.

Meramdere Yaylaları

Meram dere ''Yayla' bakımından zengindir. Meram dere yaylaları çok sayıda olup çok geniş bir alana yayılır. Yaylalar için yüksek otlak ve suya yakın olan verimli araziler seçilir. Geçmişte halk ekseri yaylacılıkla uğraşırdı, bu gün yaylaya gidenler eskisi kadar olmasada yine hatrı sayılacak bir çoğunluk bu işle uğraşır. Ağırlıklı koyun beslenir elde edilen Deri, Yün, Süt, Peynir gibi ürünlerin bir bölümü ihtiyaç için ayrılır, kalanı şehirde pazarlanır Meram dere Yaylaları ekseri Loras Dağı eteklerinde kuruludur.
  1. Köseler   Yaylası
  2. Eberdes   Yaylası
  3. Çaldağı    Yaylası
  4. İincesu     Yaylası
  5. Manastır  Yaylası
Bunlara örnektir yaylacılar artık eskiden olduğu gibi yaz dönemi yaylaya gidip kış dönemi gelmezler, imkanların elverişli olması dolayısıyla bu işle uğraşanlar dört mevsim yaylada kalırlar, bugün yaylaların hemen hepsinde Yol, Elektrik, Telefon gibi hizmetler mevcuttur.Ulaşım eskiden olduğu gibi hayvanlarla değil günümüz modern araçlarıyla yapılır.

Hurda Otomobil Koleksiyonu

               MERAM DERE AÇIK HAVA HURDA OTOMOBİL KOLEKSİYONU
                                       Skoda 1202,  Opel Pick up,  Opel Stejin






Yılların yorgunluğu üzerlerinde. Onlar çok dayanıklı vefalı emektarlar, ulaşımda ve nakliyede çok emekleri var. Evet bugün onları yol kenarında son anlarını yaşarken görürsünüz. Bir dilleri olsada söyleseler kaç kilometre devirdiklerini, taşıdıkları yükü, yolcuyu, Sabahın erken, akşamın geç vaktinde Yazın sıcağında, Kışın soğuğunda banamısın demeden sırtına alıp yükü vurdular yola, kimi yol yaylaya kimi tarlaya ,hele şu Skoda kamyonet 40 yaşını  devirmiş olmalı, ama heybetinden hiç bir şey kaybetmemiş belli ediyor sahibinin ona verdiği değeri, öyle olmasaydı şimdi çoktan hurdacıda parçalanıp yeni teneke olmuştu, sahibi biliyorki kıymetini onu vermemiş hurdaya, arkasında Opel pick up önceleri otomobilmiş sonra pikap'a çevrilmiş onun arkasında ise yine stejin Opel otomobil, sanki ''Açık Hava Otomobil Müzesi' ya şu Dodge Wagon önce Hava alanında çalışmış sonra karayollarında, daha sonra çiftci almış onu şimdide Koleksiyonun en Nadide eserlerinden biri Eserin adı Meramdere Açık Hava ''Hurda Otomobil Koleksiyonu'
 
                                              Çarpık Bacak Skoda 1202 


                                                        Dodge Wagon

 Desoto 

İlkbahar

İlkbahar Çiçek Resimleri






Nisan ayında iyice hissettirir kendini. Yağmur suları ve güneşle buluşan toprak neler sunar bu zamanda, İlkbaharı en güzel yaşayan yerlerden biridir Meramdere. Derelerden akan sular ekseri beyaza bürünen ağaçlar, rengarenk açan çiçekler, uçsuz çayırlar cıvıldayan kuşlar.İşte İlkbahar budur mutluluk ve huzur verir insana. Derede yaşanacak en güzel mevsim diyebiliriz. Doğa binbirçeşit güzellik sunar bu zamanda, artık kışın baskısını atıp dışarı çıkma zamanıdır, uyanmıştır bağlar, bahçeler, yapılacak çok işi var dere insanının. Bahçeler ekilir, Bağlar budanır, kuzular otlağa çıkarılır, yayla zamanı yaklaşmıştır. İlk önce Bademler açar çiçeği en son Ayva. Sümbül kokuları dolaşır sokaklarda tepeler yeşil ve papatya sarısına bürünür. Kıymetini bilene hazinedir bunlar evet en güzel bahar derede yaşanır.








kurtarılmalı

meram dere bunu hak etmiyor birde sarhoşlardan kurtulsa bu kadar güzel temiz iyi bir yerde olmaması gereken çirkinlikler bu hoş olmayan durum meram dere halkının çok rahatsız ediyor artık eskiden bağına bahçesine özen gösterenler azaldı çünkü halk tedirgin önceleri sabah şafakla birlikte bağa bahçeye giden insanlar bugün görünmüyor sebebi piknik gezme dolaşma vs. adı altında gelip kötü davranışlarda bulunan terbiyesi müsait kişiler el birlik edip dereyi açık hava meyhanesine çevirdiler bu durum karşısında meram dere halkı gözü gibi baktığı bahçelerini neredeyse terk etmek üzere birşeyler yapılmalı ve dere kurtarılmalı bu konuda yetkililer çok pasif davranmakta dereyi kaderine terk etmiş durumdalar burda ne belediyenin bir önlemi var nede güvenlik birimlerinin kim kime tım tıma belediye önlem alıp yasaklar koysa güvenlik birimleri ilgilense gelip gitse dere halkı elbirlik olup yabancıları defetse bu durum değişir burada muhtarlarada büyük iş düşmekte ama onlarda bu duruma yüzünü çevirmiş gibiler meram dere kurtulmayı bekliyor can çekişmekte kendini bilen dürüst zarazsız insanlara her zaman kapısı açık ama yukarda adı geçen kişilikler tadını kaçırdılar işin cırkı çıktı meram dere korumasız savunmasız sahipsiz çabalayan bir kaç kişi bir elin parmaklarını geçmez onlarında gücü hiç bir şeye yetmez bu durumu çözecek olan devletin yetkili birimleri meram dere ye yol su elektirik vs.önce güvenlik ve huzur lazım

Kızlar Kayası





KIZLAR KAYASI EFSANESİ


Kızlar Kayası Meram Dere Yeni Değirmenönü mahallesinde yer alır, çeşitli insan ve hayvan şekilli devasa Kayalar topluluğudur, At ve bir İnsan şekli çok belirgin olup insanı etkileyen heybetli bir duruş sergiler.

Efsaneye göre bir Düğün Alayı gelin almadan dönmektedir, gelin ihtiyaç gidermek için bir kenara durur ama ihtiyacını giderdikten sonra temizlik yapacak bir şey bulamaz, yola çıkmadan önce Anasının azık olarak verdiği şebit ekmeklerden birini koynundan çıkarıp bununla temizlik yapar, bundan dolayı ''Allah' tüm düğün alayını taşa çevirir, böylece bugün Kızlar Kayası denilen yer oluşur.

Konya  Meram Dere Kızlar Kayası Resimleri









İnönü Kayası


İnönü Kayası adını ön kısımlarda bulunan bahçelerden alır. Bu Kayalıkta bulunan Mağaralar sebebi ile önündeki bahçelere İnönü bahçeleri denir, İnönü adı burdan kaynaklanır. Meram dere yerleşim bitiminde ( Doğramanın Kafa ) denilen tepelerin hemen alt kısmındadır 7 Katlı Mağaralar bu kayalıkta bulunur 60-70 metreyi bulan yüksekliğiyle tepeleri bölgeye hakim,  muhteşem Meram Dere manzarası izleme olanağı sunar.

Meramdere Koyun Ağılları








Bazen bir yol kenarında çıkar karşınıza bazende derelerin en kuytu yerinde. Meramdere de ağıllar otlağa yakın olması için kurulur dağların eteklerine, dört mevsim ışıktan faydalanması için güneşi en iyi gören yerler seçilir. Alçak olurlar kışın sıcak olması için, yanında küçük birde kulübe çobansalık derler, çobanlar orda kalır. Resimde görünen ağıllar Meramderenin son ağıllarıdır, ve sürekli kullanılmaz sadece kışları dolu olurlar yazın yaylaya çıkılır ve bu ağıllar boş kalır birdahaki kışa kadar.

meram dere pınarları







Meram dere nin pınarları en kaliteli içme suyunu sunar bu yüzdendirki bu gün gitseniz pınar nerede göremessiniz çünkü değerleri ölçülüp anlaşılınca hemen şebekeye dahil edilip alındılar şimdi konya kenti tatlı su çeşmelerine akmaktadırlar. Resimde görünen kulübeler ise bu pınarların dağıtım ve vana kontrol ünitesidir,önceleri bunlar yoktu sonradan yapıldılar tabi bu arada çevrede çok tahrip edildi pınarların çevresi borulama çalışmalarında tümüyle istimlak edildi ,bunların en başında bey pınarı ve mukbil pınarı gelir . Kaynağından çıkıp buz gibi gürül gürül aktığı ve yatağı etrafında en güzel doğayı beslediği günler geride kaldı artık . Resimdeki kaynaklar ise bu yıl yağışların fazla olması nedeniyle meydana gelen fazlalık şehre giden boru almayınca buradan taşıyor aslında pınarın ana kaynağı değil.




suya muhtaç

meram dere su zengini çok büyük kaynakları var ama suya muhtaç çok sayıda doğal pınarı ve derelerden akan suları var en büyüğüde meram çayı içinden akar ne yazıkki dere bunlardan yeteri kadar faydalanamıyor.Altınapa barajından gelen meram çayı kesildi dere kurumaya terk edildi bu su derenin can damarıydı, bilindiği gibi meram dere bakıldığı zaman balta girmemiş orman görünümündeydi,bağlar bahçeler bu sularla hayat bulurdu su kesilmesiyle bahlar bahçeler yok olmaya başladı ,bu durum yöre insanı geçiminide etkiledi suyu olmayan dereliler ne kendi ihtiyacını karşılayabildi bahçelerinden nede ürünlerini satıp kar elde edebildi pek çok insan işini kaybetti bu yüzden buda yetmedi dağlardan derelerden gelen en küçük sular hatta pınarlar bile dahil edilip bir boruya gönderildi içme suyuna yeşil meram dere artık hatıralarda yaşayacak ,Meram Dere toprakları çok verimli ikliminde yetişmeyen ağaç türü meyve ve sebze yok denecek kadar azdır dikkat edilmesi gereken nokta bu denli bereket ancak suyla buluşunca olur.Suyu olmayan meramdere yeşil ve bereketli özelliğini kaybediyor,çünkü meram dere SUYA MUHTAÇ

derede yaşam

meram dere huzur barış misafirperverlik dost canlısı hoşgörülü sevecen cana yakın insanların yaşadığı bir yer işte tüm bunlar burda mevcut birbirini seven sayan komşuluk arkadaşlık akrabalık bağlarının kopmadığı insanların hep yardımlaşma içinde olduğu örf ve adetlerini yaşatan anadolu insanıdır dere hayatı yarı şehirli yarı köylü ama hep müstakil evlerde güzeldir yaşam evlerin hemen hepsi müstakil ve bahçelidir dolayısıyla kimse kimseden rahatsız olmaz temiz havası bahçeleri bağları yazın güneşi sıcağı kışın karı soğuğu yaşamak yolda selemlaşmak hatır gönül sormak mutlu eder insanı işte meram derenin yaşamı sen bana ben sana komşu evlerde yaşar gider güzellikle iyilikle meramın incisi meram dere insanın mutlu olduğu bir mahalle

meram dere

MERAM DERE EN GERÇEK HALİYLE

meram incisi meram dere mahallesi merkez meram ilçesine bağlı meram çayının içinden aktığı bağları bahçeleri yaylaları çok olan bir yer konya ilinin batı mahallelerinden olan meram dere şehir merkezine 8km uzaklıktadır yerleşimi engebeli arazide olup doğal vadide yer alır yapılaşma ekseri dağ ve tepelerde olup düz araziler bağ ve bahçelere ayrılmıştır eskiden kasaba iken yakın geçmişte konya şehrinin gelişmesiyle merkeze bağlanan mahalledir artık önceleri içine kapalı bir yaşam süren dere halkı bu gün pek çok alanda iş faliyetinde bulunmakta eğitim seviyesi giderek yükselmekte okuma yazma bilmeyen azdır meram dere de 2 ilköğretim okulu 1 de kuran kursu bulunmakta ayrıca konya ilinin ilk elektirik santralide burdadır ulaşım belediye otobüsleriyle sağlanmakta meram yeniyol meram eskiyol meram yaka ve huzur evi köyceğiz caddeleri meram derede son bulur hava su değerleri yüksektir bağlık bahçelik oluşu nedeniyle her yer doğal yeşil alan görünümündedir tatlı su kaynakları çoktur konya kentindeki tatlı su çeşmelerine buradan su verilir ayrıca tüm konya kentinin içme suyu ihtiyacı yine burdan karşılanır her yerinde doğal pınarlara rastlanır çok fazla ağaç türü derede yetişmeye uygundur bahçelerde hemen her sebze türü yetiştirilir derede ayrıca hayvancılık yaygındır büyükbaş küçükbaş yetiştiriciliği yapılır son zamanlarda arıcılıkta yayılmakta ve hemen her evde küçükbaş ve kümes hayvanları bulunmakta göç vermeyen derenin nüfusu hızla artış göstermektedir coğrafi konumu nedeniyle mahalle olmasına rağmen şehirden ayrıdır bakıldığında büyük bir ilçe görünümü sergiler





Popüler Konular