Altınapa Barajı

Altınapa barajı her zaman güzel manzara fotoğraflarının adresi.

Altın Apa Hanı

Tarih sular altından bakıyor Han kimi zaman suyun içinde kimi zaman suyun dışında ilginç manzaralar sergiler .

Kızlar Kayası

Çeşitli suretlerde devasa kayalar.İnsan ve bir at sureti açıkca belli oluyor.

Hurda Otomobil Koleksiyonu

Meram Dere yol kenarında eski otomobiller.

Komşu Köy Sille

Sille'ye dair en güzel fotoğraflar ve en iyi anlatım burada

Meram Bağları Uydu Görüntüleri

MERAM BAĞLARI UYDU GÖRÜNTÜLERİ


Uydu'dan Meram Bağları İzleyin



Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Meram Uydu Görüntüsü

MERAM UYDU GÖRÜNTÜLERİ


Meram Mesire Alanını Uydudan İzleyin.



Daha Büyük Haritayı

Altınapa Uydu Görüntüsü

ALTINAPA UYDU GÖRÜNTÜLERİ


Altınapa'yı Birde Uydudan İzleyin



Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Manzara Resimleri

En Güzel Manzara Fotoğraflarının Çekilebileceği Bir Yer
  Meram derede her mevsim güzel fotoğraf çalışmalarının yapılabileceği alanlar bulmak mümkün. İster bir Kayanın ister Suyun ister görkemli Ağaçların veya Dağların resmi bu mükemmel doğanın her yerinde güzel değerli kareleri yakalamak ve anı yaşatmak kalıcı hale getirmek gerekir.

Akarsu
































Loras Dağı

Bir başka heybetlidir Meram Dere'min Loras Dağı



Heybetin ihtişamın bir sembolüdür Loras zirvesinde Bizans döneminden kalma bir Kale barındırır 2000 metre üzeri yüksekliğiyle sert bakışlı bir tavrı vardır Konya Kentine, ama gayet mütevazi ve olgundur her mevsimde pek çok türde bitki ve canlıyı barındırır üzerinde, eteklerinden buz gibi soğuk pınarları kaynar Karı eksilmez taa yaz başına dek kuvvetli rüzgarları vardır durmadan eser adı Noras dağıdır Meram Derede, ancak seven birinin katlanacağı tırmanış alanıdır onu sevenler katlanarak tırmanır bir dili olsada söylese var oluşundan buyana görüp geçirdiğini.



Loras Dağı Konya kent merkezine yakın en yüksek zirvedir Meram Dere Kızılören arasındadır etrafı Meram Dere yaylalarıyla çevrilidir Kızılören Kaya'sıyla komşudur yapısı tümüyle kayalıktır zirvede bir Kale yamaçlarında Kuyular devasa bir Mağarası vardır. Yazları eteklerinde Yörükler çadır kurardı önceleri son yıllarda ağaç dikimi ve ormanlaştırma çalışmaları sebebiyle belirli bölgeleri yaylıma kapatıldı dikilen fidanların büyümesiyleLoras yeşile bürünerek daha güzel görünüme sahip olacak.


Tarihi Meram Köprüsü



 Meram'a gidipte bu köprüden geçmemek olmaz Meram Taş  Köprü Konya'nın iyi durumda en güzel tarihi esrlerindendir, Birkaç yıl öncesine kadar araç trafiğine açık olan köprü Meram düzenlemelerinden sonra artık sadece yayalara hizmet veriyor, böylesi çok daha iyi çünkü köprü tarihe tanıklık etmiş hasarsız bu günlere ulaşmış ve gelecek nesillerinde görmesi gereken bir eser.



Altınapa Hanı Video


Altınapa Han Video

Altınapa Barajı Video

Altınapa Barajı konumu itibariyle sadece suyla alakalı güzellikler değil aynı zamanda yeşil doğa manzaraları sergiler, Baraj çevresinde bulunan Çam, Sedir ormanları ve Başarakavak, Tepeköy istikametinde bulunan Bahçelerde yetişen Meyve ağaçlarının güzelliği Baraj sularıyla bütünleşerek seyretmesi doyumsuz manzaralar sunar.


 

Altınapa Barajı




Altınapa


ALTINAPA BARAJI


Altınapa Barajı Konya yakınlarında çok güzel çevresi olan bir Baraj Gölü

Altınapa hem piknik hemde olta avcılığı açısından tercih edilen bir yer özellikle hafta sonları balıkcı ve piknikcilerle dolup taşar doğası müthiş çevresinde harika manzaraların olduğu bir yer ama bunlar geçmişte kaldı bir kaç yıl önce Devlet Su İşlerinden Konya Büyükşehir Belediyesi Koski Müdürlüğüne geçen Baraj artık içme suyu olarak kullanılmaya başlandı ve koruma alanı ilan edildi şimdi burada hem piknik hemde balıkcılık yasak.



Altınapa Hanı

Tarih Sular Altından Bakıyor



  Altınapa Hanı Altınapa Baraj Gölünde eski bir yapı, kimler geldi kimler geçti hangi yolcu hangi kervan konakladı bu Handa Altınapa Hanı şimdilerde kaderiyle başbaşa günden güne biraz daha yıkılıp göçüyor.

   Her Mevsimde başka bir manzara sergiler genelde Kış aylarında suların yükselmesiyle tamamen gömülüyor Yaz aylarında yarısı suda yarısı dışarda suyun az olduğu zamanlarda tamamen dışarda kalır Han suya bir batar bir çıkar ve genelde Balçık Çamurdan hiç kurtulmaz.

Restore edilip kurtarılması pek çoğumuzun isteği fakat bu çok zor iş ama imkansızda değil.


Pekmez Yapımı Geleneği

MERAM DERE GELENEKLERİ PEKMEZ YAPIMI










Pekmezin hikayesi bir salkım koruk üzümle başlar. Üzüm salkımı olgunlaşır Sonbaharda bağ bozumu zamanı geldiğinde üzüm (bozulur) toplanır. Sele ve sepetlere alınır daha sonra Çaraş veya büyük leğenlerde üzüm çiğnenir leğende çiğnenecekse fosayı ayırmak için çuval kullanılır, çaraşta çiğnemede ise çaraşın fosayı şireye karıştırmayacak filtresi olursa çuval kullanılmaz. Elde edilen şire kazanlara alınır ve ak toprak ile karıştırılarak dinlenmeye bırakılır toprak pekmezin tatlı olması içindir, dinlenme süresi 12 ila 24 saat arası sürer.


Dinlenen şire kurulan ocaklarda leğen veya kazanlarda ısıtılır ardından başka bir kazana alınır bir süre bekletilir bu bekleme ısınan şirenin durulması toprağın tabana çökmesi içindir durulup ısısı düşünce şire süzülerek topraksız tekrar ocağın üstündeki kazana alınır ve kaynayıncaya kadar kuvvetli ateş yakılır, iyice kaynatınca şeker ilave edilir (şeker pekmeze tat vermesinin yanında azalmamasını sağlar kaynayan pekmeze şeker atılmazsa azalır olmadan biter) şeker ilavesiz yapılırsa çok fazla şire gerekir dolayısıyla fazlaca üzüm gereklidir.

Şeker ilavesinden sonra Pekmez iyice koyuluncaya kadar kevgirle karıştırılır rengi sarı hafif kırmızımsı bir hale geldiğinde ve kevgirden yoğun (yavaş) aktığı zaman ateş söndürülür. Pekmez artık olmuştur sıra köpüktedir.





Köpük yemek pekmez kaynatımının olmazsa olmazıdır.Adına bazı yörelerde köpük yalama denir.

Pekmez alındığı kapta kazan veya  büyük tencerede daha soğumadan kevgir ile savrulur, kevgirin deliklerinden akan pekmez kazan yüzeyinde köpürerek kabarır. Tekrar kevgirle alınan köpük tabaklara dökülür solmadan kaşık veya ağaç yaprağıyla yenir.





Bağ bozumu ve pekmez kaynatımı Anadolunun pek çok yöresinde yapılır. Meramderemde ise bir Festival havasında geçer, bağ bozumu zamanı herkes mutlaka pekmez kaynatır, bağı asması olmayan üzüm satın alır bir Meramdere geleneğidir. Sonbaharda pekmez kaynatımı, herkes aynı günlerde yapar bu işi sokaklarda ocaklar kurulur kazan ve leğenlerde pekmez kaynatılır, köpük savrulur pekmezin ardından çeşitli reçeller yapılır pekmez ateşi pek çok iş için değerlendirilir, pekmezin yanında çeşitli yemeklerde pişirilir bu ocaklarda, bir yandanda mısırlar döşenir ateşe istenirse aynı gün turşularda kurulur.

Bağda bahçede yetişen Sebze Meyveler bu dönemde olgunlaşıp toplanır, hep böyle olunca bütün işler bir araya gelir bir tarafta pekmez, bir yanda turşu, reçel ve çeşitli sebze  kurutma işleri bunların hepsi Kış hazırlığıdır aslında geleneksel yaşamın bir parçasıdır, helede Meramderemin olmazsa olmazıdır.


Meram

Ah şu Konya'nın Meram'ı yeşil olur her yanı Meram deyince hatırlanan Bağları Köprü ve Hamamı.

Yaz aylarında akan deresiyle birlikte büyük bir hareketlilik kazanır, adeta Meram'ın merkezi burası son yıllarda yapılan çevre düzenlemesi Meramı çok daha güzel ve çekici hale getirdi.

Park ve piknik alanlarına alternatif çay bahçeleri kafe ve restoranların da Meram'da bir arada olması halkın Meram'ı tercih etmesinde büyük etken.

Meram'da Tavus Baba Türbesi ve Camii yoğun ziyaret edilen ve Meram'da görülmesi gereken yerler olarak önemlidir, tarihi Hamam ve Köprüde dahil olunca Meram küçük fakat talebin büyük olduğu bir Turizm merkezine dönüşür.







Sonbahar'ın Renkleri

Sonbahar'da Doğa,  Manzara Resimleri

Kış yaklaşıyor havalar soğumaya başladı Sonbaharla birlikte Ağaçlar uyumaya hazırlanıyor yapraklar sararıyor ve dökülüyor, bazı ağaçlarda bu daha farklı kimi ağaç türleri kışa girmek üzereyken bile yemyeşil dururken bazı ağaçlar Kırmızı bazılarıysa Turuncu ve tonları renklere bürünerek izlemesi güzel doyumsuz manzaralar ortaya koyuyor işte Kasım ayında Meram Derede çekilmiş bazı Sonbahar Fotoğrafları.







Popüler Konular