Altınapa Barajı

Altınapa barajı her zaman güzel manzara fotoğraflarının adresi.

Altın Apa Hanı

Tarih sular altından bakıyor Han kimi zaman suyun içinde kimi zaman suyun dışında ilginç manzaralar sergiler .

Kızlar Kayası

Çeşitli suretlerde devasa kayalar.İnsan ve bir at sureti açıkca belli oluyor.

Hurda Otomobil Koleksiyonu

Meram Dere yol kenarında eski otomobiller.

Komşu Köy Sille

Sille'ye dair en güzel fotoğraflar ve en iyi anlatım burada

Bahardan Kalanlar

İlkbahar çok gerilerde kaldı. Yaz bile sona ermek üzere neredeyse şimdi sonbahara, oradan kışa doğru gidiyoruz. Bir İlkbahar daha yaklaştı canım neredeyse. Ve geçenlerde çevreye şöyle bir baktım! Ağaçlar renklerini döndürmeye başlamış bile Yeşilden Turuncuya hatta Kırmızıya doğru, kimiside iyice sapsarı olmuş.

Hemen hatırladım ilkbaharı doğanın uyanışını ve ağaçlardaki kıpırdanmayı hepsi çiçek açma telaşında.Ağırlıklı Beyaz ve Pembe tonlarında mis gibi güzel çiçek kokuları her tarafa yayılır İlkbaharda, ardından küçük yapraklar gelişir tatlı Yeşil tonda. Biraz zaman ilerler çiçekler dökülür veda eder ağaçlar çiçeklerine bir daha ki bahara kadar. Yapraklar iyice gelişir,  koyu Yeşil tona ulaşır. 

Ve Yaz başı; Ağaçlar türüne göre meyvelerini belli eder. Yaz sıcaklığı sarar her yanı, unutulur az önceki bahar bir anda.  Aylar sonra hatırladım yine bir anda, İlkbaharı ve birde hatırlatayım dedim.




Benden birazcık ürken bir tombul  Sarı Kedi

Yakında her yer böyle renkler bürünür

Yaz Biterken Sonbahara Doğru














     Yaz aylarından çıkıp sonbahara ilerlediğimiz şu günlerde; Havada Doğada kendini belli etmeye başladı baskın yaz sıcakları etkisini azaltarak hafif bunaltabilen Eylül havasına yerini bıraktı. Bu durum çevreyede etkisini gösterdi, ağaçların yaprakları  yavaş, yavaş sararıp solmaya hazırlandığını gösteriyor artık.

Bu belirtiler aynı zamanda hasat zamanınında yaklaştığının habercisi. Bahçe ve bağlarda olgunlaşan meyve ve sebzeler son ürünlerini veriyor, bir daha ki Yaza kadar.

Genelde Sebzelerin ve bazı geç eren meyvelerin doğal olarak en olgun hali aldıkları zamandır bu günler.

Anadolu'nun pek çok yöresinde olduğu gibi Meram ve civarıda geleneksel yaşamın ayrılmaz yöntemlerinden olan yaklaşan Kış ayları için erzak depolama faaliyetlerine başlar. Hummalı bir çalışma vardır bu günlerde. Bağda bahçede yetiştirilen Sebze ve Meyveler toplanarak Kış tüketimine uygun hale getirilir. Kurutulur, Reçel yapılır, Turşu kurulur, Pekmez kaynatılır 




Kurulan Domates Turşusu, kurutulan Biber ve Selede Mısırlar



Pekmez yapımı için hazırlanan Üzümler

Meram Çayı'da bu Yıl Son kez Akıyor. 


Popüler Konular